Google analitika

Gugl Analitika (eng. Google Analytics) je potpuno besplatan alat za sve vlasnike Gugl naloga i namenjen je praćenju statistike posjećenosti Vašeg sajta. Ovo je samo osnovna definicija ovog alata, a zapravo njegova funkcija je mnogo veća.

 

Podaci prikazani u Gugl analitici su izuzetno korisni za vlasnike sajtova. Ukoliko pažljivo pratite Gugl analitiku možete dobiti brojne podatke, poput recimo: pol i prosječne godine posjetilaca sajta, deljenja stranica sajta na društvenim mrežama, te ukupan broj posjeta na dnevnom, nedjeljnom ili mjesečnom nivou, odnosno u periodu koji sami odaberete da pratite. Pored svega navedenog, vlasnici koji pažljivo prate Gugl analitiku mogu da vide i prosječno vrijeme zadržavanja na određenoj stranici ili cjelokupnom sajtu od strane korisnika, na osnovu čega lako mogu da utvrde da li je sadržaj sajta zanimljiv ili ne. Nije preporučljivo da vrijeme zadržavanja korisnika na sajtu bude kraće od jednog minuta, jer to znači da korisnik nije pronašao informaciju koja mu je bila potrebna.

Gugl analitika prvenstveno je namjenjena praćenju na računarima, ali moguće je koristiti je i na mobilnim telefonima i tabletima – aplikacije sa Play i Apple Store-a (i u ovom slučaju Gugl analitika je potpuno besplatna). U mobilnoj verziji postoje određena ograničenja, recimo Gugl analitika na mobilnim telefonima dozvoljava praćenje kodova samo ukoliko koriste PHP, JavaServer Pages ili ASP.NET.

Ono što prilično ometa kvalitetan prikaz podataka jesu pojedinačna podešavanja korisnika. Ukoliko korisnik blokira/obriše kolačiće (eng. cookies) Gugl analitika neće prikazivati te podatke.

Preko jednog registrovanog Google naloga korisnik ima mogućnost da prati statistiku posjećenosti na čak 50 sajtova. Ograničenje broja posjeta na mjesečnom nivou je 50 miliona posjeta, po jednom sajtu.